47 lidstaten van Raad van Europa steken tandje bij rond mensenrechten

le vendredi 27 mars 2015 16:00 Deredactie.be

De 47 lidstaten van de Raad van Europa beloven beterschap bij de concrete uitvoering van de arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Ze hebben daarover op een conferentie in Brussel een verklaring aangenomen. Ons land gaat een eigen mensenrechteninstituut oprichten, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Het EHRM kampt met een grote achterstand - zowat 70.000 zaken - al is die de jongste jaren door een aantal maatregelen meer dan gehalveerd. Ook de uitvoering van de arresten laat vaak op zich wachten.

Met de "verklaring van Brussel" willen de lidstaten op verschillende vlakken verbeteringen mogelijk maken. Zo zijn er nu nog teveel zaken bij het EHRM waar het resultaat al op voorhand vastligt omdat er al over gelijkaardige zaken uitspraken zijn. De parlementen van de lidstaten krijgen een grotere rol bij de controle op de uitvoering van arresten. En alle 47 landen gaan op zijn minst onderzoeken om een nationale onafhankelijke mensenrechteninstelling op te richten. Ons land gaat dat in elk geval doen.