'Kreten & Gefluister'

le mardi 05 mai 2015 10:32 De Standaard

Verdrommedarissen

Hoe zou het nog zijn met de taxshift? In zijn nieuwsbrief gisteren mijmerde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over zijn ervaringen als minister van Financiën met het thema. 'Het roept herinneringen op aan vele vergaderingen met vooraanstaande fiscale wetenschappers en een blauwdruk die door hen ter inspiratie werd voorbereid, alsook aan een mooi rapport dat de Hoge Raad van Financiën de voorbije zomer afleverde. Prachtige paarden die zachtjes aan zullen verdrommedarissen.' Zo, de Nederlandse taal is een werkwoord rijker.

Wittgenstein

Geens volgt voor de rest 'het devies van de Oostenrijker Wittgenstein: waarover men niet spreken kan, moet men zwijgen'. En dan: 'Toevallig verwees ik naar Oostenrijk in een interview dat ik enkele weken geleden gaf aan Het Laatste Nieuws, omdat ook daar voor een bedrag van ongeveer 5 miljard arbeidslasten werd verminderd - wij deden al zowat 2 miljard deze zomer.' Meteen weten we hoe groot Geens de komende taxshift begroot. Voor de rest, de lippen stijf op elkaar! Want: 'Iedereen heeft er nu bij te winnen dat dit debat onder vier ogen wordt gevoerd.' Of via een nieuwsbrief natuurlijk.