Geens voor schrapping medische en fysische eisen voor geslachtsverandering

le mercredi 06 mai 2015 20:57 HLN.be

"Ik ben van oordeel dat de medische en fysieke eisen voor geslachtsverandering moeten worden geschrapt." Dat antwoordde minister van Justitie Koen Geens woensdag in de Kamercommissie Justitie op een vraag van Stefaan Van Hecke over de Europese transgenderresolutie.

In zijn beleidsverklaring had Geens aangegeven dat hij met staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs de wet over transseksualiteit van 2007 wil aanpassen in het licht van de internationale mensenrechtenverplichtingen. Hij gaf zijn diensten reeds de opdracht om de wet te evalueren, in het bijzonder rond de voorwaarde dat de betrokkene niet meer in staat is om overeenkomstig het vroegere geslacht kinderen te verwekken.

Volgens Geens komen de medische en fysieke eisen die de wet uit 2007 vastlegde om juridisch van geslacht te veranderen op mensenrechtelijk vlak steeds meer onder druk te staan, zoals blijkt uit de resolutie van de Raad van Europa van april 2015. "Ik ben dan ook van oordeel dat de medische en fysieke eisen voor geslachtsverandering moeten worden geschrapt. Daarbij mag echter niet uit het oog worden verloren dat het geslacht vandaag nog steeds een element van de staat van de persoon uitmaakt. Als dergelijk element is het geslacht in beginsel onbeschikbaar en onveranderbaar. Zoals in staten die reeds de medische en fysieke eisen hebben geschrapt uit hun wetgeving, moeten daartoe garanties in de wet ingeschreven worden", zei Koen Geens.

Hij kondigde voorts nog aan te onderzoeken hoe de registratie, vaststelling en betwisting van de afstammingsbanden ten aanzien van een kind moeten georganiseerd worden in het licht van de mensenrechten. Hij wees ook op de vraag van de vermelding van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand.