Protest tegen supergevangenis ontspoort

le mardi 19 mai 2015 18:17 De Standaard

Brussels minister-president Rudi Vervoort dient een klacht in nadat zijn huis beklad werd met slogans tegen de supergevangenis in Haren, die in 2017 onderdak moet bieden aan 1.200 gevangenen.

Brussel Acht gevangenissen die samen onderdak moeten bieden aan 1.190 gedetineerden op een terrein van net geen twintig hectare, die de verouderde instellingen van Vorst, Sint-Gillis én Berkendael moeten vervangen. Wat ze in Haren, in een groen stukje Brussel, van plan zijn te bouwen, kan je met recht en reden een supergevangenis noemen.

Het protest ertegen is navenant. De meest recente actie: slogans kladden op de woningen van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en een van zijn medewerkers én van een vrouw die betrokken is bij het project. 'Prison' en 'Collabo'(collaborateur, red.) stond er in blauwe graffiti op de gevels.

'Dat je tegen de bouw van die gevangenis bent, dat mag', zegt Vervoorts woordvoerder. 'Maar er zijn democratische manieren om je daartegen te verzetten. Dat de privéwoning van een minister-president gevandaliseerd wordt, kan niet door de beugel. De minister-president heeft dan ook een klacht ingediend bij de politie.' De vrouw wiens huis werd beklad, heeft gisteren ontslag genomen uit de projectgroep achter de supergevangenis, omdat ze vreest voor de veiligheid van haar gezin.

Ruiten ingeslagen

Het protest tegen het gevangeniscomplex loopt de jongste maanden uit de hand. Begin 2014 al werden de ruiten ingeslagen bij architectenbureau Buro II & Archi+I. Tegen het einde van het jaar werd er brand gesticht op de werf van een aannemer die betrokken is bij het project. En op 18 februari van dit jaar werd het huis van architect Philemon Wachtelaer in brand gestoken. Onbekenden staken een gasfles aan. Gevolg: een metershoge steekvlam en heel wat materiële schade. Sindsdien krijgen heel wat mensen die betrokken zijn bij het project politiebewaking.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij 'elk geweld betreurt' en 'zal blijven inzetten op dialoog met de buurtbewoners'. Alleen lijkt het er niet op dat het buurtbewoners zijn die achter de meer radicale acties van de afgelopen maanden zitten. Op informatievergaderingen met de bewoners duiken al eens anarchistische activisten op om met eieren en tomaten te gooien. Volgens verschillende bronnen zijn het ook die groepen die nu een tandje bijsteken. Niet toevallig nu, want morgen brengt de stad Brussel haar advies uit over het project.

Opvallend detail: dezelfde anarchisten die alles uit de kast halen in Haren, hebben ook contact met de beruchte 'ontsnappingskoning' Ashraf Sekkaki. Die zit in Marokko in de cel, en had telefonisch contact met een van hen. Daaruit blijkt volgens een welingelichte bron dat Sekkaki hun harde acties ondersteunt.

De buurtbewoners zijn minder te spreken over de drieste acties van de afgelopen maanden, al is er ook begrip. 'Als de overheid haar burgers niet hoort, niet wíl horen, dan worden sommigen zo wanhopig, dat ze te ver gaan', zegt een demonstrant. (jvr, wer, phu)