Deze verstekprocedure wil Geens al langer aanpakken

le vendredi 22 mai 2015 07:07 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil al langer de bestaande verzetsprocedure aanpakken. Nu kunnen beklaagden opzettelijk verstek laten gaan, als het verloop van een proces hen niet aanstaat of om een andere reden. Door daarna in verzet te gaan, moet het proces helemaal opnieuw gevoerd worden. Dat vergt extra tijd en geld.

"Verstek laten bij een proces zou enkel nog kunnen in geval van overmacht, zoals een hechtenis in een buitenlandse gevangenis", liet minister Geens eerder al optekenen. "Het moet worden uitgesloten voor beklaagden die de dagvaarding zelf in ontvangst hebben genomen of voor beklaagden die tijdens het proces zelf om één of andere reden beslissen om verstek te laten gaan. Voor de rechten van de verdediging verandert dat niets. Er blijft altijd de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen een vonnis."