Negen dagen strafcel voor Syriëstrijder die cipier sloeg met plank

le mercredi 27 mai 2015 10:20 Het Belang Van Limburg

De Syriëstrijder die zondag een cipier in de Hasseltse gevangenis verwondde, heeft gisteren de maximale tuchtsanctie gekregen: negen dagen strafcel. De Syriëstrijder sloeg zondagnamiddag in de Hasseltse gevangenis een cipier met een plank op het hoofd. De man is één van de 53 geradicaliseerde gedetineerden die verspreid zitten over de Belgische strafinrichtingen. Voor de vakbonden was dit incident de spreekwoordelijke druppel. "Cipiers moeten alsmaar meer in extreme omstandigheden hun werk doen terwijl de regering fors op het personeel wil besparen", zeggen de bonden."Het is overigens heel erg stil rond de plannen van de overheid om speciale afdelingen voor dergelijke gedetineerden in de gevangenissen van Brugge en Ittre te installeren."

Justitieminister Koen Geens repliceert dat zijn besparingsregime gehandhaafd blijft. Voor dit jaar bedraagt dit wel slechts 1 procent. Bij de begrotingscontrole heeft hij ook bekomen dat er voor 10 miljoen euro personeelskredieten aan het gevangeniswezen wordt toegekend. In de gevangenis van Hasselt zitten momenteel een zestal zogenaamde "terro-verdachten", mannen die zijn aangehouden voor hun deelname aan een terroristische organisatie. "Eind dit jaar zijn die speciale afdelingen in Brugge (16 plaatsen) en Ittre (26 plaatsen) een feit", klinkt het op het kabinet Geens. "Dat betekent niet dat elke terro-verdachte er automatisch terechtkomt. Enkel diegenen die een gevaar vormen omdat ze andere gedetineerden besmetten met hun gedachtengoed."Islamconsulenten.

Voor geradicaliseerde gedetineerden geldt in elke strafinstelling een strikt, individueel strafregime. "Zij mogen enkel bezoek achter glas ontvangen en hebben minder bewegingsvrijheid", luidt het. "Bij elke verplaatsing worden zij begeleid door een cipier, zij mogen niet werken of deelnemen aan eender welke activiteit."Om de radicale interpretaties van de islam binnen de gevangenismuren te lijf te gaan, is de rol van islamconsulenten cruciaal. Op dit ogenblik zijn er 18 islamconsulenten actief in de Belgische strafinrichtingen. Twee van hen, een man en een vrouw, zijn actief in de Hasseltse gevangenis.