Vervoer gedetineerden mag niet meer te voet

le mercredi 29 avril 2015 11:55 Het Nieuwsblad

De Leuvense politie moet in meer vervoer voorzien zodat gedetineerden niet te voet van het justitiepaleis naar het vredegerecht moeten worden gebracht.

Dagelijks vinden er in Leuven zogenaamdeoverbrengingen plaats, van de gevangenissen naar het justitiepaleis en het vredegerecht. De overbrenging van het justitiepaleis naar het vredegerecht gebeurt normaal via celwagens. Op 31 maart deed de Leuvense politie dat een keer te voet. Enkele maanden eerder waren al eens twee veroordeelde moordenaars en een oplichter te voet naar het vredegerecht gebracht door de politie.

Uit het antwoord op een mondelinge vraag van Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) blijkt dat de penitentiaire diensten op de bewuste dag niet voldoende celwagens hadden om alle voorgeleidingen te verzekeren.

De Leuvense politie besliste daarom de gedetineerden te voet naar het vredegerecht te brengen. Dat ligt zo'n 80 meter van het justitiepaleis verwijderd.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf nu de opdracht om maatregelen te nemen zodat er altijd voldoende celwagens aanwezig zijn voor dergelijke transporten. Ook de Leuvense politie gaf te kennen dat ze haar operationele procedures zal aanpassen zodat er geen overbrengingen meer te voet zullen plaatsvinden.

'Een overbrenging te voet houdt veiligheidsrisico's in en is mensonwaardig voor de gedetineerde zelf', zegt Renate Hufkens. 'De beschikbaarheid van voldoende celwagens moet gegarandeerd worden, zodat dergelijke taferelen zich niet meer voordoen. Ik ben zeer tevreden omdat zowel Justitie als de Leuvense politie haar verantwoordelijkheid opneemt om dit in de toekomst te vermijden', besluit het N-VA-Kamerlid. (hsb)