De week van Geens 26 - 31 mei

le lundi 01 juin 2015 19:43 Week van Geens

Het lijkt wel twee weken geleden dat ik u geschreven heb, ook al begon de week met een relatief rustige Pinkstermaandag in Planckendael waar CD&V zijn gezinsfeest hield. Liefst van al zou ik elke week in het kader van een bepaald thema werken, zoals leerkrachten in het lager onderwijs wel eens plachten te doen om hun kinderen mee te nemen in vergelijking en zelfovertreffing. Wie wilde niet eerst aankomen in de week van de Ronde van Frankrijk op de Galibier? Of in de hoofdstedenweek van de EEG een bezoek brengen aan Rome?

In mijn dagelijks leven zijn er evenwel vele thema’s die zich vermengen. Het houdt de geest soepel en mild. Neem nu dit weekend. Vrijdagavond werd na 21 jaar restauratie de basiliek van Halle, in prachtige Brabantse gotiek opnieuw opengesteld voor het publiek: ik begreep de fierheid van schepen erfgoed Bellemans en hoofdarchitect Karel Breda zo goed toen laatstgenoemde zegde ‘wij hebben de basiliek niet gerestaureerd, de basiliek heeft ons gerestaureerd’.

Zaterdagmorgen mocht ik de Islamitische gemeenschap toespreken in Gent. Op een door IDARA (Islamic Development And Research Academy) georganiseerde studiedag over Islamitische vernieuwing, ontwikkelde ik drie gedachten: kennis is meer dan informatie, dialoog meer dan communicatie en respect meer dan tolerantie. Religieuze en burgerlijke leiders moeten kennis, dialoog en respect vooropstellen en aan hun gemeenschappen duidelijk maken waarover het gaat door zelf het goede voorbeeld te geven.

Toen ik dan zaterdagnamiddag in Merchtem de eindelijk milde lentezon op de acrobatische steltenlopers voelde schijnen, wist ik dat het goed was.

Tot enkele minuten later met het NOS-journaal in verband met de heer Van den Bleeken een zware wolk kwam opzetten. Hopelijk krijgen we in dat dossier in de week die komt eindelijk de zonneschijn die de geïnterneerden verdienen.

Week van Geens »