Overplaatsing Van den Bleeken naar Nederland zeer onzeker

le lundi 01 juin 2015 10:58 De Standaard

De overplaatsing van geïnterneerde Frank Van den Bleeken van het Forensisch Psychiatrisch Centrum(FPC) in Gent naar een Nederlandse instelling lijkt verder weg dan ooit. De verhuizing was hem nochtans beloofd toen zijn euthanasieprocedure voor ondraaglijk psychisch lijden in januari werd stopgezet. Zijn behandelende arts onderbrak de procedure omdat er uitzicht was op een aangepaste behandeling in Nederland die hier niet bestaat. In afwachting van de verhuizing naar Nederland zou Van den Bleeken in het FPC in Gent verblijven. Maar nu blijkt dat de Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff geen mogelijkheid ziet om de geïnterneerde in een Nederlandse instelling te plaatsen.

Nederlandse journalisten van het programma Nieuwsuur (NOS) kregen een ontwerp van een brief van Dijkhoff aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in handen. De overplaatsing naar Nederland zou naar verluidt een lange en ingewikkelde juridische procedure vergen. Er zou geen juridische basis zijn om een Belg vast te houden als die zich niet langer aan het regime van de instelling zou onderwerpen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie beklemtoonde tegenover de NOS dat er nog wel gesprekken met ons land lopen en dat er officieel nog geen besluit is genomen.

Minister Geens bevestigt dat het beraad tussen hem en zijn Nederlandse collega nog loopt. 'Van de vorige staatssecretaris, Fred Teeven, had de minister eerder een toezegging gekregen dat alles in het werk zou worden gesteld om de overbrenging juridisch mogelijk te maken', klinkt het.

Imagoschade

Voor Geens is dit een belangrijk dossier. Hij sprak Van den Bleeken zelfs persoonlijk over zijn euthanasievraag. Dat Geens een alternatief voor de euthanasie van Van den Bleeken leek te hebben gevonden, behoedde ons land voor internationale imagoschade.

Voor Van den Bleeken, die geïnterneerd is omdat hij meerdere vrouwen heeft verkracht en één van de vrouwen ook heeft vermoord, is het nieuws een klap in het gezicht. 'Hij voelt zich belazerd', zegt zijn advocaat Jos Vander Velpen. 'Hem werd beloofd dat hij na een korte opname in het FPC in Gent zou worden overgebracht naar Nederland. Natuurlijk vraagt het tijd om een juridisch kader uit te werken voor Belgische geïnterneerden die in Nederlandse instellingen verblijven. Maar dat is toch ook gelukt voor de Belgen in de Tilburgse gevangenis?'

Van den Bleeken heeft gisteren tegenover zijn advocaat zijn vraag om euthanasie bevestigd. 'Hij ziet alleen nog die ene oplossing', aldus Vander Velpen.

Marc Cosyns, de behandelende arts die de euthanasieprocedure in januari stopte, wilde gisteren niet zeggen of en wanneer Van den Bleeken vooralsnog euthanasie zou kunnen krijgen. 'Wat de volgende stappen zijn, zal ik eerst met hem en zijn familie moeten overleggen.'

Ook Geens zal overleg houden met de familie van Van den Bleeken en zijn advocaat. Volgens de minister zou de inrichting van een Belgische longstayinstelling intussen vorderen. Die zou later dit jaar de deuren openen en geïnterneerden zoals Van den Bleeken een behandeling op lange termijn kunnen geven. Welke instelling zo'n afdeling krijgt, moet politiek nog beslist worden.