Sluit rechtbankvoorzitter straks de deuren van Hasseltse justitiepaleis?

le mardi 02 juin 2015 12:04 Deredactie.be

De voorzitter van de rechtbank van Hasselt overweegt het nieuwe justitiepaleis daar te sluiten. Hij pikt het niet dat er nog altijd geen onderhoudscontract is voor het gerechtsgebouw. Ten laatste tegen 15 juni wil hij van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een formeel engagement.

Anderhalf jaar na de officiële ingebruikname van het gerechtsgebouw in Hasselt, is er nog altijd geen onderhoudscontract en dat brengt de gezondheid van de 400 personeelsleden in gevaar. "Het gerechtsgebouw is hermetisch afgesloten, de ramen in het gebouw gaan dus tot en met de twaalfde verdieping niet open", legt rechtbankvoorzitter Tony Heeren uit. "Heel de atmosferische toestand van het gebouw -lucht, licht, ...- is daardoor uitsluitend afhankelijk van technische installaties. Die installaties moeten worden onderhouden, als men de atmosferische toestand in het gebouw goed wil houden."

"Het is vijf voor twaalf"

Heeren heeft minister van Justitie Koen Geens nu formeel in gebreke gesteld. "We hebben hem ook gezegd dat het vijf voor twaalf is. De onderhandelingen slepen namelijk al maanden aan. Indien er binnen 14 dagen geen oplossing is, kunnen wij niet langer de verantwoordelijkheid dragen om het gebouw toegankelijk te maken."

"We doen ons uiterste best"

Geens benadrukt dat men er alles aan doet om de problemen in het gerechtsgebouw op te lossen. "Op dit ogenblik ligt het onderhoudscontract bij de inspectie van Financiën. Wij doen ons uiterste best met onze beperkte mogelijkheden."