Hallo Politici

le mercredi 03 juin 2015 10:44 Het Nieuwsblad

Het Arcodossier mag dan al volledig van de politieke agenda zijn verdwenen, voor de man in de straat blijft het duidelijk prioriteit nummer 1. Dat blijkt alvast uit een eerste tussenstand van Hallo Politici. Op die website kan elke burger sinds twee weken zijn vragen rechtstreeks stellen aan ministers en parlementairen naar keuze. 'Met meer dan duizend geregistreerde gebruikers en 550 vragen zijn we alvast goed van start gegaan', vertelt organisator Michiel Nuytemans.

Een goed einde voor het Arco-dossier?

Achttien vragen haalden al het 'target' van 50 stemmen. Hoe meer steun een vraag krijgt, hoe lastiger het voor een politicus wordt om ze te negeren. Toch zijn nog maar vier van de achttien topvragen beantwoord. De vraag met de meeste stemmen luidt: 'Welke scenario's liggen er op tafel om het Arcodossier tot een goed einde te brengen?'. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) kreeg ze op zijn bord, maar antwoordde nog niet op de website. 'Hoe dan ook moet een oplossing komen voor de Arcospaarders', reageert hij nu. Sinds Europa de Belgische wet voor een terugbetaling heeft teruggefloten, is het stil rond het dossier. 'Maar we gaan niet wachten tot de procedureslag achter de rug is', belooft Verherstraeten. 'Ik stel voor dat de spaarders een nieuwe, rechtszekere regeling krijgen. Dat is de taak van de minister van Finan­ciën. Ik neem aan dat Johan Van Overtveldt daarmee bezig is.' Van Overtveldt (N-VA) kreeg dezelfde vraag, maar antwoordde nog niet.

Besparen ministers op eigen loon?

Dat deed Van Overtveldt wel al op de tweede populairste vraag, die peilt 'waarom ministers niet zelf besparen op hun loon en buitensporige onkostenvergoeding?'. Van Overtveldt zegt er 'geen enkel probleem mee te hebben mocht de indexsprong ook worden toegepast op de ministerlonen'. De ministerlonen zijn echter, net zoals andere lonen, vandaag al onderworpen aan de indexsprong.

Wet aanpassen tegen procedurefouten?

De derde meest gesteunde vraag is: 'Wanneer gaan jullie de wet aanpassen, zodat criminelen niet meer automatisch zullen vrijkomen voor een onnozele procedurefout?'. Vreemd genoeg staat justitieminister Koen Geens (CD&V) niet bij de drie aangeschreven politici. Hij wil echter wel reageren: 'We hebben met mijnpotpourri-wetten al een eerste vereenvoudiging doorgevoerd, waardoor het risico op fouten sowieso verlaagt.' De volgende stap is de grote hervorming van de strafprocedure. 'Maar daarover moeten we met veel partners overleg plegen', zegt Geens.

Bij de politici die al de meeste vragen op de website beantwoordden, staan naast de oppositieleiders John Crombez (SP.A) en Meyrem ­Almaci (Groen) ook de namen van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) en ­federaal staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD).