Justitiepaleis Hasselt blijft dan toch open

le vendredi 12 juin 2015 11:49 Deredactie.be

Het nieuwe justitiepaleis in Hasselt zal dan toch niet sluiten. De voorzitter van de rechtbank had bijna twee weken geleden gedreigd met een sluiting omdat er na anderhalf jaar nog altijd geen onderhoudscontract was afgesloten voor het gebouw. Maar dat onderhoudscontract is nu goedgekeurd.

"Het gerechtsgebouw is hermetisch afgesloten, de ramen in het gebouw gaan dus tot en met de twaalfde verdieping niet open", verdedigde rechtbankvoorzitter Tony Heeren op 2 juni zijn dreigement. "Heel de atmosferische toestand van het gebouw -lucht, licht, ...- is daardoor uitsluitend afhankelijk van technische installaties. Die installaties moeten worden onderhouden, als men de atmosferische toestand in het gebouw goed wil houden."

Heeren stelde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dan ook formeel in gebreke. "Indien er binnen 14 dagen geen oplossing is, kunnen wij niet langer de verantwoordelijkheid dragen om het gebouw toegankelijk te maken."

De straffe verklaring is duidelijk niet in dovemansoren gevallen: vandaag blijkt dat het onderhoudscontract nu is goedgekeurd. Er moet wel een aanbestedingsprocedure gevolgd worden die enkele maanden kan duren. In afwachting zijn er tijdelijke contracten afgesloten zodat de luchtkwaliteit in het gebouw verbeterd kan worden.