Geens wil ‘creatieve oplossing’ voor privacy-arrest

le dimanche 14 juin 2015 13:46 De Standaard

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat er snel een oplossing komt voor het gebruik van gegevens van telecomoperatoren in een gerechtelijk onderzoek. Er is immers geen wettelijke basis meer om die data op te slaan.

In een gesprek in De Zevende Dag zei de minister dat er snel een ‘creatieve oplossing’ moet komen. Aangezien het probleem zich ook in andere Europese landen stelt wil hij met binnen- en buitenlandse experts tot een oplossing komen. ‘Het is zoeken naar het evenwicht tussen waarheidsvinding en privacy’.

Tot dusver moesten telecomoperatoren gegevens over gesprekken en sms’en bijhouden. Het ging dan niet over de inhoud, maar wel over met wie er wanneer contact was. Die gegevens kunnen bij zaken tegen bijvoorbeeld drugshandelaars of Syriëstrijders cruciaal zijn.

‘Het bijhouden van die gegevens is een kwestie waar de privacy niet altijd mee gediend is’, beseft Geens. ‘Maar we moeten meegaan met de technologische evolutie. Vroeger kon het gerecht ook brieven in beslag nemen’.

De minister wijst erop dat het niet meer gebruiken van de data een zwaard is dat aan beide kanten snijdt. ‘De gegevens zijn belangrijk voor het achterhalen van de waarheid. Ze kunnen ook dienen om mensen vrij te pleiten’.

Zelf ziet de minister ook een paradox. ‘We delen heel graag ons privéleven op Facebook, maar zijn bang voor de gevolgen daarvan’.