Geens wil snel oplossing voor gebruik telecomgegevens

le lundi 15 juin 2015 07:05 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat er snel een oplossing komt voor het gebruik van gegevens van telecomoperatoren in een gerechtelijk onderzoek. Dat zei hij gisteren in 'De Zevende Dag'. Er is immers geen wettelijke basis meer om die data op te slaan. Aangezien het probleem zich ook in andere Europese landen stelt, wil hij met binnen- en buitenlandse experts tot een oplossing komen. Tot dusver moesten telecomoperatoren gegevens over gesprekken en sms'en bijhouden. Het ging dan niet over de inhoud, maar wel over met wie er wanneer contact was. Die gegevens kunnen bij zaken tegen bijvoorbeeld drugshandelaars of Syriëstrijders cruciaal zijn. "Het bijhouden van die gegevens is een kwestie waar de privacy niet altijd mee gediend is", beseft Geens. "Maar we moeten meegaan met de technologische evolutie. Vroeger kon het gerecht ook brieven in beslag nemen."