Anoniem bellen met prepaid binnenkort verleden tijd

le mercredi 17 juin 2015 07:00 Het Nieuwsblad

Anoniem met je mobiele telefoon bellen, zal binnenkort misschien niet meer kunnen. Er lopen daarover gesprekken tussen het kabinet van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD), het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), telecomregulator BIPT en de telecomoperatoren. Het doel: een einde maken aan de anonimiteit die gebruikers van een prepaidsimkaart genieten. Criminelen kunnen met behulp van prepaidkaarten zorgeloos met elkaar communiceren. Politie en gerecht vragen al langer om daar iets aan te doen, want het is een hele opgave om in het kader van een onderzoek na te gaan wie zich achter zo'n nummer schuilhoudt. Sommigen uiten echter hun bezorgdheid. 'Dit is een inmenging in het privéleven', zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. Eind 2013 waren de prepaidkaarten goed voor 40 procent van alle simkaarten in België.