Netteke (105) krijgt minister op bezoek

le lundi 22 juin 2015 08:26 Het Nieuwsblad

Joanna Appelmans, beter gekend als Netteke uit de Hunselstraat in Lennik, werd op 20 mei 1910 geboren. Vorige maand werd ze dan ook gevierd door vrienden en familie. Afgelopen weekend kreeg ze zelfs bezoek van minister Koen Geens (CD&V), die toevallig in de buurt was. Hij hoorde van de Lennikse schepen Heidi Elpers (CD&V) over Netteke en stond erop om haar een bezoekje te brengen.

Netteke zelf genoot met volle teugen van het bezoek. De minister was vooral onder de indruk van de manier waarop Netteke nog steeds in het leven staat. Ondanks haar 105 lentes gaat het namelijk nog erg goed met Netteke. Ze woont nog steeds in haar huisje in de Hunselstraat, waar ze door haar kinderen geholpen wordt. Netteke krijgt hulp van haar twee dochters Gilberte en Angèle en van haar schoonzonen Willy en Henri. 'Op haar 97ste maakte moeder een val, waardoor ze haar heup brak. Sindsdien is ze wat minder goed te been, maar verder is ze nog kerngezond', vertelt Gilberte.

Netteke komt nog erg graag onder de mensen. Ze heeft zes kleinkinderen, elf achterkleinkinderen en vijf achterachterkleinkinderen. Wekelijks gaat ze naar de voetbalwedstrijden van haar achterkleinzoon Christophe kijken, die in de eerste ploeg speelt bij derdeprovincialer KV Borchtlombeek. 'En hij speelt erg goed', zegt Netteke. 'Maar ik ga niet alleen voor de voetbal. Ik drink er graag ook eens een pintje.'

Dat is dan ook haar geheim om zo lang gezond te blijven. 'Ik drink één pintje per dag. Meer niet, want ik moet nog weten wat ik zeg he', lacht ze. 'Verder ben ik graag op gang. Ik zeg altijd dat mijn achternaam Op Gang is.'

Terwijl Netteke sjaals breidt voor minder bedeelde mensen, kijkt ze graag naar buiten. 'De buren die voorbij komen zwaaien altijd naar haar', vertelt dochter Gilberte. 'Als de gordijnen eens dicht zijn, krijg ik meteen de vraag of alles goed met haar gaat. Het is fijn dat de mensen zo bezorgd zijn om haar', aldus Gilberte.

Netteke is dan ook erg gekend in Eizeringen en bij uitbreiding heel Lennik. Jarenlang baatte ze in haar woning het caféIn 't ruste van den berg uit. 'En mijn café zat altijd vol', lacht Netteke. 'Maar dat is al heel lang geleden. Het waren wel fijne tijden.'

Minister Koen Geens is erg onder de indruk van Netteke. 'Zij is zeker een straffe vrouw', zegt hij. 'Mensen van 105 die er nog zo goed uitzien en nog zo van het leven genieten, zie je niet al te vaak. Netteke is een uitzondering. Zij heeft de eeuwige jeugd. Volgend jaar kom ik zeker nog eens terug om haar te feliciteren met haar 106de verjaardag.'