'Geen oplapwerk maar duurzame ingrepen'

le vendredi 26 juin 2015 10:38 De Standaard

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is naar eigen zeggen een tevreden man. In zijn wedren tegen de tijd, klokt hij af met een mooie tussenchrono: in maart werd zijn Justitieplan voorgesteld, en nu zit hij al aan zijn tweede 'potpourri'-wetsontwerp.

De afschaffing van de korte celstraffen vinden we er niet in terug. Hebt u uw collega's niet kunnen overtuigen?

'Het was nooit mijn bedoeling om het diepgaande werk, waarbij de hele straffenschaal herbekeken wordt, in dit ontwerp te regelen. Daarom zit ook de uitzetting uit het grondgebied als autonome straf er niet in. De afschaffing van de korte celstraffen is alleen al technisch een gigantische ingreep door het hele wetboek. Ook van de voorlopige hechtenis en de rest van de strafuitvoering was het niet de bedoeling dat nu al te regelen.'

Terwijl u bijvoorbeeld wel al de termijn van verlenging van de voorlopige hechtenis hebt verdubbeld. Alleen de zaken waar Open VLD en N-VA tegen waren, zitten er niet in.

'Heel bewust. Ik wilde snel efficiëntiewinst boeken, zonder het evenwicht uit het strafwetboek te halen. Daarom zit ook de afschaffing van de raadkamer er nog niet in. Dat kán niet zo snel. In justitie moet je dingen soms tijd geven. We willen ook het perspectief van de grote hervorming bewaren.'

Zit die op schema?

'O ja. De experten zijn volop bezig, ik hoop tegen het einde van de zomer stilletjesaan de grote lijnen te zien.'

Frustreert het u niet dat u eerst heel wat oplapwerk moet verrichten alvorens u de koe bij de horens kunt vatten?

'Maar dit is geen oplapwerk! Dit zijn duurzame zaken. Je kan niet alles in een keer regelen, daar is in het verleden te weinig voorbereidend werk voor verricht.'

Vanwaar die twee uitzonderingen voor de assisenprocedure?

'Die zijn het resultaat van onderhandelingen binnen het kernkabinet. Meestal willen ouders van een minderjarig slachtoffer liever níét dat de zaak over hun kind voor assisen komt, maar als ze toch een volksjury verkiezen, krijgen zij het laatste woord.'

Maar de beklaagden moeten zich neerleggen bij een beslissing tot correctionalisering.

'Ze kunnen na de kamer van inbeschuldigingstelling altijd naar Cassatie stappen.'

Verwacht u nog tegenstand?

'We zullen zien. Let wel, het is niet dat de assisenprocedure afgeschaft wordt.'

Wat vindt u van het vonnis in de zaak-Jacob? Volgens de nieuwe regeling zou er geen verzet mogelijk zijn.

'Ik geef geen commentaar op vonnissen, maar je merkt hoe het systeem abnormaal zwaar belast wordt als men verzet kan uitlokken. Op de inleidingszitting verschijnen en dan verstek geven, dat komt de burgers toch niet ten goede?'