Assisen vijf keer duurder dan gewone strafzaak

le mercredi 01 juillet 2015 09:49 De Standaard

Een assisenzaak kost gemiddeld 58.664 euro, een strafzaak voor de correctionele rechter 12.588 euro. Dat berekende de voorzitter van het Gentse hof van beroep.

Misdaden zoals moord zullen in de toekomst slechts uitzonderlijk nog voor een assisenjury komen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kreeg voor dat idee vorige week de ­goedkeuring van de ministerraad(DS 26 juni).

De bedoeling daarvan is om ­Justitie efficiënter te laten werken, maar ook goedkoper.

Hoeveel goedkoper, dat blijkt nu uit een berekening die Antoon Boyen, de voorzitter van het Gentse hof van beroep, heeft gemaakt. Assisenzaken worden voorgezeten door een rechter uit zo'n hof.

Volgens zijn telling kost de behandeling van een gewone strafzaak aan Justitie samen 12.588 euro. Daarvoor telde Boyen samen hoeveel de magistraten van het openbaar ministerie, van de rechtsprekende groep en van de griffiers kosten. Hij nam daarbij de eerste aanleg en de aanleg in beroep in beschouwing en kwam uit op 12.588 euro.

Bij een assisenzaak is dat bijna vijf keer meer: 58.664 euro.

Er gaat veel tijd - en dus geld - op aan de oproeping van de juryleden. Ook is de kalender van assisenzaken altijd een hele puzzel. Doordat het hele onderzoek nog eens mondeling wordt uitgelegd aan de juryleden, onder meer via de getuigen, is het een tijdrovend proces. Onder die getuigen bevinden zich dikwijls politiespeurders, die op de dag van hun getuigenis geen ander werk doen.

Voor zijn berekening liet Boyen wel de kostprijs van de beveiliging van justitiepaleizen buiten beschouwing. Die doen de factuur, zeker van assisenzaken, nog oplopen. (vhn)