Koen Geens is voor mini-gevangenissen

le dimanche 05 juillet 2015 18:29 Belga

Justitieminister Koen Geens (CD&V) is een voorstander van kleinere gevangenissen, waar de gedetineerden een gepersonaliseerde begeleiding kunnen krijgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. De minister werkt momenteel aan een Masterplan voor Justitie, waarmee hij op termijn het plaatsgebrek en dus de overbevolking in de gevangenissen wil aanpakken.

"De minister wil de gevangenisbevolking duurzaam terugdringen onder de 10.000", aldus woordvoerster van de minister Sieghild Lacoere aan Belga. Ze spreekt zo het bericht in de krant tegen waarin staat dat de minister de cellencapaciteit wil opdrijven. "In tegenstelling tot andere landen zitten in de Belgische gevangenissen veel gedetineerden. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een gevangenisstraf niet voor elke gedetineerde nuttig is. Daarom wil de minister meer inzetten op alternatieve straffen." Het is wel zo dat sommige oude gevangenissen moeten sluiten en deze capaciteit vervangen wordt door nieuwe, voegt ze toe. Lacoere bevestigt in de krant dat de minister de mogelijkheid van kleinschalige gevangenissen opneemt in het Masterplan, maar benadrukt zondag ook dat daarover nog geen knopen zijn doorgehakt. "De minister spreekt met verschillende vzw's over alternatieve vormen van detentie", zegt ze. "Hij bekijkt samen met de administratie of er een aantal transitiehuizen kunnen komen voor mensen die na een selectie in aanmerking komen (einde straf of elektronisch toezicht) om daar te verblijven om hun integratie in de maatschappij voor te bereiden." Eén van de bekendste project is dat van de vzw "De Huizen". Die vereniging wil de huidige gevangenissen vervangen door 900 kleinschalige thuisgevangenissen met beperkte opvangcapaciteit. Dat zou ook een meer gepersonaliseerde begeleiding van de gedetineerden mogelijk moeten maken. Tegelijk is de minister niet van plan om het project van de mega-gevangenis in Haren, dat veel protest krijgt van omwonenden, te laten vallen. Haren is volgens Geens ook een beetje een kleinschalig project omdat het complex zal bestaan uit verschillende eenheden met elk een eigen functionaliteit. Zo zal de gevangenis een observatiecentrum voor geïnterneerden omvatten, waarin bekeken zal worden hoe de psychologische toestand van geïnterneerden evolueert.