Dokters mogen op twee oren slapen: de speekseltest volstaat

le vendredi 31 juillet 2015 10:02 Het Belang van Limburg

Hasselt

Opluchting bij de huisartsen in ons land: zij worden ‘s nachts niet langer door de politie uit bed gebeld voor bestuurders die onder invloed zijn van drugs. Voortaan volstaat een speekseltest, er hoeft geen bloed meer af­genomen te worden.

Er werd bij dokters geregeld om gegromd: in het midden van de nacht belde de politie hen wakker, met de behoorlijk dwingende vraag om bloed te komen afnemen van een bestuurder van wie - op basis van een eenvoudige speekseltest - vermoed werd dat hij onder invloed was van drugs. Die bloedafname was nodig om nadien via een analyse officieel te kunnen vaststellen dat de bestuurder onder invloed was.

”Afhankelijk van de locatie(op sommige plaatsen staat er haast elk weekend wel een politiecontrole langs de baan, nvdr.) hadden sommige dokters heel vaak prijs”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. “Dat waren dan vaak huisartsen die op dat moment in hun regio van wacht waren. Maar doordat de politie hen opvorderde, waren ze er niet voor hun gewone patiënten die hen nodig hadden. De huisartsenwachtregeling kwam daardoor onder druk te staan, vandaar dat we hier altijd hard tegen hebben geprotesteerd. Bovendien betaalde de politie ons amper voor onze taak.”

Een nieuw Koninklijk Besluit (KB) garandeert huisartsen nu enigszins hun nachtrust, en het goed beheer van hun wachtdienst. Voortaan is een analyse van het bloed van de betrokken automobilist immers niet langer nodig.

6,5 miljoen euro

Via nieuwe technieken wordt in labo’s het speeksel geanalyseerd om definitief uit te maken of de bestuurder onder invloed was van drugs. En om speeksel af te nemen, zijn geen dokters nodig.

Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) zal de nieuwe aanpak ook een pak geld uitsparen. Doordat er geen bloedafnames door dokters en bloedanalyses meer moeten gebeuren, denkt Justitie - dat het geld goed kan gebruiken - op jaarbasis zo’n 6,5 miljoen euro te kunnen besparen.

Werner ROMMERS