Slachtofferfonds zal meer, sneller en makkelijker betalen

le lundi 17 août 2015 13:32 Nieuwsblad

Het Nieuwsblad* - 17 Aug. 2015

Pagina 1

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is van plan het Slachtofferfonds, dat slacht­offers financieel bijstaat wanneer de dader geen geld heeft of onbekend is, straks meer slagkracht te geven. Hij wil meer geld voor meer slacht­offers van gewelddaden én vindt dat het Slachtofferfonds sneller moet betalen. Aan geld alvast geen gebrek, want het fonds zit er meer dan warmpjes bij. (fem)

Meer, sneller en in meer gevallen betalen

Het Nieuwsblad* - 17 Aug. 2015

Op een geldberg zitten. Je moet het in budgettair krappe tijden maar kunnen. Het Slachtofferfonds zit als een van de weinige instellingen in zo’n luxepositie. Het is het gevolg van een financiering die sinds 2005 bestaat. Voordien had het Slachtofferfonds geld te kort, maar nu moet iedereen die door een strafrechtbank wordt veroordeeld tot meer dan 25 euro een bijdrage storten. Daardoor stroomt er meer geld binnen dan het fonds kan uitgeven. Het zorgt voor een wrang gevoel bij slachtoffers, die vaak lang moeten wachten op een vergoeding. Als ze die dan uiteindelijk krijgen, zijn het bedragen die al jaren niet meer zijn aangepast en vaak veel te laag liggen.

Dat probleem zette politieke partijen zoals Open VLD en N-VA aan te pleiten voor hogere tussenkomsten. ‘Er zijn voldoende reserves om de bedragen op te trekken waar nodig’, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenberg (N-VA). Zij ondervroeg minister van Justitie Koen Geens enkele weken geleden al over de kwestie. Volgens de CD&V-minister helpt het fonds elk jaar zo’n duizend slachtoffers, maar dat mogen er best meer zijn. Het zou ook voor meer schadegevallen moeten kunnen tussenkomen. Momenteel vergoedt het fonds onder meer medische kosten, morele schade, gevallen van invaliditeit, procedurekosten of inkomensverlies dat slachtoffers lijden. Geens wil die lijst nog uitbreiden. Ook de bedragen zelf mogen volgens hem worden opgetrokken. ‘Zo wordt er vandaag bijvoorbeeld voor de begrafenis van het slachtoffer maar 2.000 euro toegekend, wat kennelijk aan actualisering toe is’, vindt de minister.

Bedrag verdubbelen

Het fonds stelt zelf voor om het maximale bedrag van 62.000 euro te verdubbelen. Voorzitter Léon Oldenhove ­benadrukte gisteren dat hijzelf geen grip heeft op het fonds zelf. ‘Wij zijn afhankelijk van de politiek. Iedereen is op de hoogte van het probleem, maar zij moeten het oplossen.’

Oldenhove weerlegt dat zijn mensen niet goed of te traag werken en dat het fonds met een grote achterstand kampt. Nochtans raakt maar één op de tien dossiers binnen het jaar afgerond. Gemiddeld duurt het volgens de voorzitter vijftien maanden om een verzoek af te handelen. Minister Geens verzekerde ondertussen dat het nodige wordt gedaan om voldoende personeel te voorzien. Het fonds zelf werkt ook zelf aan eenvoudigere procedures.

Farid El Mabrouk