Meer gemengde brigades op Thalystreinen

le samedi 22 août 2015 14:16 De Standaard

Het aantal gemengde politiebrigades op de Thalystreinen wordt verhoogd. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad zaterdag beslist na het incident op de Thalystrein tussen Amsterdam en Parijs vrijdagavond. Er komen ook andere veiligheidsmaatregelen die premier Charles Michel later zaterdag zal meedelen.

De schutter die vrijdag overmeesterd werd op de Thalys naar Parijs, was volgens de vervoersmaatschappij opgestapt in Brussel-Zuid. Op het moment dat hij het vuur opende, bevond de trein zich wel al op Frans grondgebied. Het onderzoek is dus in Franse handen. Niettemin riep premier Michel zaterdag de Nationale Veiligheidsraad samen. Die maakte een stand van zaken op over de zaak en bekeek of er extra maatregelen nodig waren.

'De aanwezigheid van de politie op de Thalys wordt verhoogd, dat is een van de maatregelen die is genomen', zei justitieminister Koen Geens na afloop. Over de verdachte zei Geens dat de Franse politie nu nog zijn identiteit nagaat. 'Maar als de naam die gisteren en vanmorgen circuleerde bevestigt wordt, dan herhaal ik dat hij door onze diensten was gekend', zei Geens.

Zijn naam is doorgegeven door buitenlandse veiligheidsdiensten als 'potentieel jihadistisch', maar hij stond echter niet bekend als iemand gevaarlijk. 'U zult begrijpen dat we heel wat van die namen krijgen', zei Geens. "We moeten zo alert mogelijk reageren, maar de mensen weten ook allemaal dat ook hun mobiliteit en privacy belangrijk zijn", zei Geens nog.

'Ontsnapt aan verschrikkelijke ramp'

Geens had ook vooraf al gezegd dat de dader bekend was bij de Belgische veiligheidsdiensten. Op de vraag wat er verkeerd ging antwoordde Geens toen dat 'er altijd iets verkeerd kan gaan als iemand rondloopt met een Kalashnikov'.

'Deze regering maakt van veiligheid een topprioritei' en 'we zullen er alles aan doen om de veiligheid te garanderen', zei CD&V-vicepremier Kris Peeters. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo zei dat 'we aan een verschrikkelijke ramp ontsnapt zijn' en bracht hulde aan de mensen die op de trein zijn tussengekomen.

Hij merkte op dat het nu gebleken is dat het bij dit soort zaken 'vaak gaat om mensen die bekend zijn' en niet zozeer om 'lone wolfs'. De Croo meent dat er nu moet bekeken worden 'hoe we daar mee omgaan'.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw bevestigde dat het federaal parket ook een onderzoek opende. Eddy Testelmans, de chef van de militaire inlichtingendiensten bevestigde enkel dat er contacten zijn met de Franse inlichtingendiensten over de zaak.