Geens wil strijd tegen illegale wapenhandel opvoeren

le dimanche 23 août 2015 14:33 Deredactie.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat de strijd tegen de illegale wapenhandel vanuit Oost-Europa richting ons land opnieuw moet worden opgevoerd. Dat heeft hij gezegd in Het Nieuws op vtm, in een reactie op berichten dat de schutter op de Thalys vrijdag zijn wapen in ons land gekocht zou hebben.

Een "anonieme bron" bij het onderzoek heeft aan het Franse persagentschap AFP verteld de verdachte zijn wapen "zo goed als zeker" in België gekocht zou hebben. Ook The New York Times noemt ons land zondag in een artikel over het incident "al jaren een draaischijf voor illegale wapens" en herinnert eraan dat ook het spoor van de wapens gebruikt bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo naar ons land is teruggeleid.

"Er worden allerlei zaken gezegd waarvan ik niet zeker ben", benadrukte Geens. "Het is een Marokkaan met ouders die in Spanje wonen, maar daar houden mijn zekerheden op." Geens weet naar eigen zeggen niet of de verdachte in Syrië is geweest en evenmin of hij zijn kalasjnikov in ons land op de kop getikt heeft.

"Maar het is evident dat er vanuit Oost-Europa veel te veel van die illegale kalasjnikovs, die gedemilitariseerd zijn, onze richting uitkomen", vervolgde Geens. "Wij moeten daar opnieuw tegenaan gaan."

Of de veiligheidsdiensten meer hadden kunnen doen vooraf - aangezien de man bekend was bij het gerecht - kon Geens niet zeggen. "We hebben heel veel mensen die internationaal geseind worden als jihadist, maar daarom staan ze nog niet geseind als gevaarlijk of een aanslag beramend. We weten nog niet alles, maar ik heb mijn diensten gevraagd een gewetensonderzoek te doen."

"Niet focussen op treinen alleen"

Hoe lang de afgekondigde verhoogde controles rond internationale treinen zullen duren, zal volgens Geens afhangen van de omstandigheden. De Schengenregels laten dat een maand toe, nadien zal een evaluatie nodig zijn, aldus de minister.

Al te veel focussen op de treinen wil Geens in elk geval niet. Toen vliegtuigen veel strenger gecontroleerd werden, kwamen er aanslagen op metrostations en treinen. "Als we dus te veel focussen, komt er weer iets anders in beeld", besloot hij.