Artikel De Standaard over illegale wapenhandel

le lundi 24 août 2015 13:42 De Standaard

De Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat Ayoub el-Khazzani (25), de Spaanse Marokkaan die vorige vrijdag een mislukte aanslag pleegde op de Thalys, een 'lone wolf' was. De Marokkaan stapte dan wel in zijn eentje op de trein, maar de speurders vermoeden dat hij hulp kreeg, al was het maar in zijn zoektocht naar wapens.

El-Khazzani zegt dat hij de voorbije weken leefde als dakloze in de Brusselse parken en de wapens per toeval vond. Maar het onderzoek heeft al uitgewezen dat hij familie heeft in onze hoofdstad. Hij had dus wel degelijk een plaats waar hij terechtkon. Of hij ook effectief hulp en onderdak van derden heeft gekregen, is nog onduidelijk.

Ondertussen barst de discussie los over de vraag hoe het kan dat terroristen in Brussel zo gemakkelijk aan automatische wapens raken. Meestal gaat het om Oost-Europese wapens die op de illegale markt terechtkomen.

Of Ayoub el-Khazzani zijn wapens in onze hoofdstad heeft gekocht, staat nog niet helemaal vast. Maar er zijn wel ernstige vermoedens in die richting. Ook van Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum, wordt vermoed dat hij zijn wapens in het illegale, Brusselse milieu kocht. En Amedy Coulibaly, die in januari een aanslag pleegde op een Joodse supermarkt in Parijs, zou ook zijn wapens in België hebben gehaald.

Zelfs deNew York Times wees ons land dit weekend met de vinger als 'draaischijf voor illegale wapens.' Volgens UGent-professor en veiligheidsexpert Brice De Ruyver is het nu genoeg geweest. 'Brussel is een spil in de bevoorrading van zware wapens. Dat is een vaststelling die nu toch een belletje moet laten rinkelen. We moeten de illegale wapentrafiek, waarin ons land een kwalijke reputatie heeft opgebouwd, dringend aanpakken.'

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil actie. Begin september vergadert hij met het college van procureurs-generaal over de huidige aanpak van wapenhandel. Hij vraagt onder meer Europese afspraken en meer controle. Parlementsleden van verschillende partijen dringen ondertussen aan op een bijeenkomst van de Kamer om het probleem van de illegale wapenhandel te bespreken.