Geens wil geen geesteszieken meer in gewone cel

le mercredi 26 août 2015 09:35 Het Laatste Nieuws

"Als de minister zijn belofte houdt, zullen alle geïnterneerden in 2019 de hulpverlening krijgen waar ze recht op hebben", zegt parlementslid Goedele Uyttersprot (N-VA), die de kwestie aankaartte. "De afgelopen jaren is er veel te weinig zorg besteed aan deze mensen. Ze hadden nooit in een reguliere gevangenis mogen zitten. De regering werkt wel aan extra forensisch-psychiatrische centra, maar 1.000 personen is nog steeds enorm veel."

Het nieuwe forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent - met plaats voor 264 geïnterneerden - is op dit moment bijna volzet. En ondanks de aanbesteding voor een bijkomend FPC in Antwerpen (182 plaatsen), blijven er opvangplaatsen te kort.

"Het gebouw in Antwerpen zal in de loop van 2016 in gebruik genomen worden", zegt minister Koen Geens. "Het doel van deze centra is om in een beveiligde omgeving te zorgen voor de correcte psychiatrische behandeling en de gepaste zorg. Tegelijk wordt er gewerkt aan de reïntegratie en de doorstromingen van geïnterneerden naar het reguliere circuit. Er komt ook een derde FPC en twee instellingen voor langdurig verblijf van mensen met psychiatrische problemen."

Waar die instellingen zullen komen, moet nog worden bepaald.

KEN STANDAERT