Overbevolking gevangenissen historisch laag

le mercredi 02 septembre 2015 08:35 De Morgen

Er zijn op dit moment nog maar 7 procent of 715 meer gedetineerden dan plaatsen in onze gevangenissen. De overbevolking daar is in drie jaar met bijna een zesde gedaald. ‘Dankzij extra plaatsen en alternatieve bestraffing boeken we stilaan resultaat’, zegt minister Koen Geens.

De overbevolking in de Belgische gevangenissen is afgelopen augustus voor het eerst in jaren onder de 10 procent gedoken, tot 8,6 procent.

En de daling zet zich deze maand voort. Zo blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Gisteren waren er 10.823 gedetineerden voor 10.108 plaatsen, of 7 procent te veel. Op 1 september 2012 waren dat nog 11.326 gedetineerden voor 9.228 plaatsen, een overbevolking van 23 procent.

Beveren

”Dankzij een gerichte aanpak van extra plaatsen enerzijds en het inzetten op alternatieve vormen van bestraffing anderzijds boeken we stilaan maar zeker resultaat”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Zo kwamen er in 2013 en 2014 drie nieuwe gevangenissen bij: in Marche-en-Famenne, in Beveren en in Leuze-en-Hainaut.

Samen bieden die plaats aan bijna 1.000 gedetineerden. “De capaciteit is globaal 10 procent toegenomen”, zegt het kabinet-Geens.

Repatriëring

Daarnaast is het aantal gevangenen met 10 procent geslonken. Gevangenen krijgen immers vaker een enkelband. Zo zijn er op dit moment 2.000.

Bovendien worden geïnterneerden in gespecialiseerde instellingen ondergebracht, zoals die van Doornik met 650 plaatsen. “Ook de effectievere repatriëring, die in samenwerking met staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wordt aangepakt, draagt bij tot het resultaat”, zegt Geens. Het aantal uitwijzingen van veroordeelde illegalen lag in het eerste kwartaal van dit jaar met 325 mensen dubbel zo hoog als vorig jaar.