Minister belooft een statuut

le jeudi 10 septembre 2015 10:25 Het Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nog dit najaar een statuut voor de pleegouder vormgeven. 'We moeten zorgen dat een kind niet ­zomaar kan worden weggetrokken. Altijd zou een overgangsperiode moeten worden gerespecteerd', aldus zijn kabinet.

Een van de voortrekkers van zo'n statuut is Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA), zelf ouder van twee pleegkinderen. 'Een van de pijlers van dit statuut moet inderdaad zijn dat pleegouders bij een uitspraak van de rechter áltijd gehoord moeten worden, of het nu om een vrijwillige plaatsing gaat of niet. Nu geef je alle pleegkinderen de boodschap dat ze van de ene op de andere dag weg­gehaald kunnen worden. Hoe kan een kind zich nog veilig voelen? Hoe kan het zich nog durven hechten?'

Lorin Parys wil ook dat pleegouders rechten krijgen en niet alleen maar plichten. 'Nu moet de pleegouder voor alles toestemming vragen aan de biologische ouders of de rechter: om naar het buitenland op reis te gaan, om van schoolnet te veranderen of zelfs van kapsel. Laat ons hopen dat dit pijn­lijke geval alleen maar de invoering van een nieuw statuut versnelt.' (gn)