Opnieuw mensensmokkelaars opgepakt op E40

le vendredi 18 septembre 2015 11:59 Het Laatste Nieuws

Op de E40 in Nieuwpoort zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee Albanese mensensmokkelaars opgepakt. De politie hield die nacht een grootschalige bewakingsactie op de snelwegparkings. De twee zijn aangehouden door de onderzoeksrechter.

Het team van lokale en federale politiediensten kreeg tijdens de actie een verdachte wagen in het vizier op de parking van het tankstation van Jabbeke. "De twee mannen waren duidelijk op zoek naar een vrachtwagen die naar het Verenigd Koninkrijk zou rijden", vertelt procureur Frank Demeester. "De aanwezigheid van enkele ongeruste truckchauffeurs deed hen de parking in Jabbeke verlaten en hun activiteiten in Mannekensvere voortzetten. Ook daar kreeg ons team de wagen in het oog. We zagen hoe de twee een vrachtwagen probeerden binnen te dringen. Toen werden ze plots opgeschrikt en namen ze de vlucht richting Frankrijk."

Minderjarige

De mannen waren zich er niet van bewust dat de politie hen op de hielen zat. "Bij de werken in Nieuwpoort, waar het verkeer allemaal over één rijstrook moest rijden, reed de politie hen klem. Er stonden enkele politiewagens te wachten aan het einde van de werken en ze werden anoniem achtervolgd", aldus de procureur. Het bleek te gaan om een 23- en een 26-jarige Albanees. Zij wilden drie andere Albanezen, onder wie een minderjarige, op de vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk zetten. De twee mensensmokkelaars zijn aangehouden door de onderzoeksrechter.

Voor de nachtelijke actie hebben minister Geens en gouverneur Decaluwé trouwens een werkbezoek gebracht aan de samenwerkende federale en lokale politiediensten. "We mogen niet mild zijn ten aanzien van dit fenomeen, aangezien de smokkelaars hun vaak erg kwetsbare slachtoffers ernstig in gevaar brengen, door ze bijvoorbeeld in een koelwagen of tussen ladingen onder te brengen", zei Geens. (BBO)