Defensie mag eindelijk controleren of rekruut iets op kerfstok heeft

le vendredi 25 septembre 2015 15:28 Nieuwsblad

Het Belgische leger hoeft niet langer met de ogen dicht nieuwe militairen te rekruteren. Justitieminister Koen Geens (CD&V) geeft Defensie toegang tot het Centraal Strafregister.

Defensie drong daar al langer op aan. Het wil op die manier kandidaat-militairen beter screenen, nadat aan het licht was gekomen dat ook kandidaten van twijfelachtig allooi aan een job bij het Belgische leger waren geraakt.

Nu Defensie toegang krijgt tot het Centraal Strafregister kan het met een paar eenvoudige drukken op de knop controleren of nieuwe rekruten in het verleden niet met justitie in aanraking zijn gekomen. Het Centraal Strafregister houdt bij welke veroordelingen iemand opliep. De vlotte toegang zal ook worden gebruikt om huidige militairen te screenen, wanneer ze bijvoorbeeld een vertrouwelijke functie binnen Defensie krijgen.

Extremisten in het leger

Defensie drong al lang aan op een toegang tot het Centraal Strafregister, al is het niet zaligmakend, wordt in defensiekringen beklemtoond. 'We ­weten dat er binnen het leger mensen zitten met extremistische ideeën. Maar zolang zij de wet niet overtreden, kan ­Defensie hen niet zomaar uit het leger zetten.'

Onlangs was er nog grote ­ophef toen bleek dat twee ­Syriëstrijders jarenlang in het Belgische leger zaten. Daarvoor geraakte bekend dat ­Defensie een tiental Belgische militairen volgt die zich tot het salafisme bekeerden, een ­extremistische stroming binnen de islam die de Westerse waarden verwerpt. (wer)