Regering wil af van langdradige assisenprocessen

le mercredi 07 octobre 2015 15:07 Het Laatste Nieuws

De Raad van State is het niet eens met de hervormingen voor assisenprocessen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die pleitte ervoor om enkel misdaden tegen politie of met een minderjarig slachtoffer voor een volksjury te brengen. "Discriminatie", zegt de Raad van State. "Zo creëer je ongelijkheid tussen verdachten die voor hetzelfde feit de ene keer voor een gewone rechtbank en de andere keer voor een volksjury zouden komen. Hetzelfde geldt voor de slachtoffers." Binnen de regering is al geanticipeerd op de bemerkingen en zijn afspraken gemaakt om assisen helemaal af te bouwen door álle feiten correctionaliseerbaar te maken. Alleen als de kamer van inbeschuldigingstelling oordeelt dat een assisenproces met volksjury noodzakelijk is, zal het proces daar plaatsvinden. Binnen de magistratuur werd assisen al geruime tijd als tijdverlies beschouwd. Ook onderzoeksrechters en speurders delen over het algemeen die mening. De regering neemt deze omweg om het aantal assisenprocessen af te bouwen, omdat een echte afschaffing enkel kan gebeuren als er een tweederdemeerderheid is in het parlement. (KSN)