De week van Geens 5 - 12 oktober

le lundi 12 octobre 2015 20:16 De week van Geens

Of ik dan een kei verlegd had in de rivier gedurende het voorbije jaar, zo vroeg Ivan De Vadder mij in 'Keien van de Wetstraat'. Ik dacht aan Bram Vermeulen: 'ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde' De bedding van de rivier Justitie is te smal voor het aantal geschillen en het aantal gevangenen. Dus in eerste instantie moeten we de instroom van het water verminderen zodat de stroming even vermindert: dat doen we dit jaar met de eerste drie potpourri-ontwerpen die de werklast verminderen. Maar dan dacht ik weer aan Bram Vermeulen: "de stroom van de rivier hou je niet tegen". Inderdaad met elke 1% economische groei, nemen recht, wetgeving en geschillen ongeveer met 0,9% toe. En dus zei ik, de bedding van de rivier Justitie moet verlegd en verdiept worden: dat gaan we de volgende jaren doen met de totale vernieuwing van hardware en software van het recht. Informatica en onroerende infrastructuur moeten vernieuwd worden, de magistratuur dient verzelfstandigd te worden en we zullen de basiswetgeving grondig vernieuwen, zodat overstromingen voortaan kunnen vermeden worden.

De voorbije week was lastig, omdat ze volstrekt onvoorspelbaar was. Europese Raad en begrotingsberaad liepen volledig dooreen, en mondden uit in een lange begrotingsnacht van vrijdag op zaterdag, die op zijn beurt overging in een provinciaal CD&V-weekend.

Dat de Belgische voetballers zich kwalificeerden voor de Europese voetbalkampioenschappen, was ook goed nieuws. Het begin van de zomer 2016 wordt een spannende periode. Eerste op de FIFA ranking staan volstaat niet om Europees voetbalkampioen te worden. Maar het is hoopgevend. Met deze ploeg mogen we hopen op een uitstekend resultaat.

Lees De week van Geens »