Franstalige jeugdrechters laten minderjarigen toch niet vrij

le mercredi 14 octobre 2015 14:07 Brussel Nieuws

14/10/2015

De Franstalige jeugdrechters in Brussel hebben beslist om hun dreigement om vanaf 15 oktober de opgesloten minderjarigen vrij te laten voor twee maanden op te schorten tot 15 december.

De rechters hadden dinsdag een gesprek met het kabinet van Justitie en er loopt overleg met de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Die gesprekken zijn voor de betrokken magistraten een positief signaal en daarom wordt de aangekondigde actie voor twee maanden opgeschort.

De jeugdrechters kregen tijdens het onderhoud met Justitie onder meer te horen dat er bijkomende aanwervingen zouden gebeuren. Maar die procedure zal een tijdje in beslag nemen, beseffen ze.

"Vermits de arbeidsomstandigheden op de Franstalige jeugdrechtbank in Brussel erg moeilijk zijn, blijven de rechters zeer waakzaam over de evolutie van de situatie", zo waarschuwen de jeugdrechters in een mededeling.

Minister van Justitie Koen Geens meldt dat hij dinsdag in een brief aan de Franstalige jeugdrechtbank enkele maatregelen bevestigd heeft. Het gaat om de toekenning van zes bijkomende opdrachten tot griffier, bovenop de zes die hij vorige week in de bevoegde Kamercommissie had aangekondigd.

Daarnaast komt er nieuwe reeks van publicaties van vacatures om aan de wettelijke verplichtingen als gevolg van de hervorming van het gerechtelijke arrondissement BHV tegemoet te komen.

Voorts gaat de minister beroep doen op contractuelen om tegemoet te komen aan het feit dat Brussel met een groot probleem van mobiliteit door de statutairen kampt.

De 3 laatste jaren zijn er 63 statutaire griffiers vertrokken. Iedere keer een statutair vertrekt, moet er een lange vacatureprocedure opgestart wordt alvorens de griffier wordt vervangen. Nu is er de mogelijkheid om dit ook op te vangen via contractuelen, aldus Koen Geens.