Assisen wordt uitgedoofd

le samedi 17 octobre 2015 10:50 Nieuwsblad

De beruchte Kasteelmoord zal allicht nog voor assisen komen, maar vanaf begin volgend jaar is het de bedoeling dat vrijwel alle zware misdadigers voor een correctionele rechter verschijnen. De ministerraad heeft vrijdag beslist om de volksjury bijna volledig af te bouwen.

Weinig zware misdadigers zullen in de toekomst nog voor het hof van assisen ­verschijnen. Want justitie­minister Koen Geens (CD&V) heeft vrijdag zijn slag thuisgehaald. Zijn plan om veel meer zaken te correctionaliseren kreeg veel bijval in de ministerraad, die de wet heeft goed­gekeurd.

Alle misdaden, met uitzondering van politieke- en persmisdrijven, zullen binnenkort voor de correctionele rechtbank behandeld worden. Het is de bedoeling dat de rol van het assisenhof daardoor zo goed als wordt uit­gedoofd. 'Dure en tijdrovende assisenprocessen kunnen worden vervangen door ­correctionalisering', zegt Geens. 'De maatregelen die werden goedgekeurd, zullen justitie ontlasten van zware, lange en te dure procedures.'

Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat zware misdadigers veel minder zwaar ­gestraft zullen worden omdat ze niet meer voor een volks­jury terechtstaan. Misdrijven waar bij assisen maximaal ­levenslang op staat, zijn ­correctioneel nog steeds maximaal veertig jaar waard. Opsluitingen tussen dertig en veertig jaar komen correctioneel op 38 jaar en opsluitingen tussen 20 en 30 jaar op maximaal 28 jaar.

Geens benadrukt dat het ­assisenhof níét volledig wordt afgeschaft. De Kamer van ­Inbeschuldigingstelling (KI) mag na een gerechtelijk ­onderzoek autonoom blijven beslissen of een zaak toch naar assisen moet. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij zeer ernstige mis­drijven met veel jonge slachtoffers, zoals bij kindermoordenaar Kim De Gelder het ­geval was. Maar dergelijke ­zaken voor assisen zouden in de toekomst wel veeleer de uitzondering moeten zijn.

Kasteelmoord

De vraag is nu wanneer de nieuwe maatregel echt van kracht gaat. Volgens het ­kabinet van Geens geldt de nieuwe regel voor feiten die gepleegd worden nadat de wet in het staatsblad wordt gepubliceerd. In principe zou dat eind dit jaar al het geval kunnen zijn.

De zaak van de Kasteelmoord, waarbij de Wingense kasteelheer Stijn Saelens (34) werd vermoord, valt daar bijvoorbeeld niet ­onder. Omdat het onderzoek zo goed als afgerond is, lijkt de kans groot dat de KI het ­dossier zeer binnenkort toch nog zal doorverwijzen naar het assisenhof. 'Op dit ­moment is dat de bedoeling', zegt de Brugse parketwoordvoerster Fien Maddens. 'Maar ook wij wachten af welke ­wetgeving er op ons afkomt.'

Marc Klifman