Tien jaar extra om Bende van Nijvel alsnog te vinden

le samedi 17 octobre 2015 08:01 Het Belang van Limburg

De Kamer heeft vrijdag de eerste potpourriwet van minister van Justitie Koen Geens besproken en goedgekeurd. Een gevolg is dat speurders tien jaar extra de tijd krijgen om het mysterie rond de Bende van Nijvel alsnog op te lossen.

De eerste potpourriwet van minister Koen Geens focust op het burgerlijk procesrecht en moet helpen om procedures te versnellen en efficiënter te maken. Het gaat om de volgende zaken.

De mogelijkheden tot het onmiddellijk instellen van hoger beroep tegen tussenvonnissen worden beperkt en de schorsende werking van het hoger beroep wordt geschrapt. Dat moet onnodige beroepen terugdringen.Het verplicht advies van het openbaar ministerie wordt beperkt.

In burgerlijke zaken komen er kamers met één rechter. Zo kan men meer zaken behandelen. Maar in complexe zaken kan men beslissen om toch met drie rechters te werken.Via de e-box zullen alle gerechtelijke instanties, advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen op een juridisch geldige manier met elkaar kunnen communiceren.De betaling van niet-betwiste achterstallige facturen door bedrijven wordt vereenvoudigd. Er komt geen rechter meer aan te pas.Alle betrokken partijen zullen via een vaste vorm hun conclusies moeten formulerenTot slot verlengt het wetsontwerp de verjaringstermijn voor misdaden die bestraft kunnen worden met levenslange opsluiting. Die verschuift van 30 naar 40 jaar. Dat is belangrijk voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. (b)