Internering krijgt menselijker gelaat

le samedi 24 octobre 2015 10:48 De Standaard

Alleen wie iemand lichamelijk of psychisch schade aanricht, kan nog geïnterneerd worden. Een vermogensdelict, zoals een diefstal, leidt niet langer tot internering.

Christof Vanschoubroek

Brussel Psychiaters, advocaten of familieleden, al jaren stellen ze de toestand van geïnterneerden in gevangenissen aan de kaak.

Internering is een maatregel, geen straf, die wordt opgelegd aan psychiatrisch gestoorde patiënten die een misdrijf hebben gepleegd.

België telt 4.000 geïnterneerden van wie er zo'n 1.000 in de gevangenis zitten. Ons land is sinds 2012 al veertien keer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tot schadevergoeding voor een totaal bedrag van 300.000 euro. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) overweegt het Europees Hof in Straatsburg zelfs een pilootarrest tegen ons land, waardoor de 32 resterende klachten niet meer individueel behandeld moeten worden.

Daarom heeft de regering gisteren besloten om de wet op de internering aan te pakken. 'We mikken op een meer menselijke aanpak en verzorging op maat voor elke geïnterneerde', zei Geens gisteren.

De drempel om iemand te interneren wordt een pak hoger gelegd. Als het aantal geïnterneerden daalt, kunnen ze ook beter begeleid worden. Momenteel kan elke misdaad of elk wanbedrijf waarop celstraffen staan, leiden tot internering.

Voortaan zal internering alleen nog mogelijk zijn voor wie een misdrijf heeft gepleegd waarbij de fysieke of psychische integriteit van iemand wordt aangetast.

Gevaar voor samenleving

De focus gaat naar wie een gevaar vormt voor de maatschappij. Vermogensdelicten zoals een diefstal zullen niet meer tot internering kunnen leiden. Hetzelfde geldt voor geestesgestoorden die drugs gebruiken of bezitten voor eigen gebruik. Maar als ze dealen, kan internering weer wel, omdat ze zo de fysieke integriteit van derden kunnen aantasten.

De nieuwe geïnterneerden krijgen ook de garantie dat ze niet meer in de gevangenis terechtkomen.

Voortaan zullen zogenoemde 'Kamers voor de Bescherming van de Maatschappij' de bevoegdheid krijgen om een veroordeelde al dan niet te interneren. Die beslissing wordt voorafgegaan door een verplicht psychiatrisch onderzoek. Er komt zo'n kamer bij de zes bestaande strafuitvoeringsrechtbanken.

Christof Vanschoubroek