Magistraten moeten opcursus 'zuinig zijn'

le mardi 27 octobre 2015 10:42 Nieuwsblad

Alle leidinggevende magistraten moeten voortaan een opleiding 'gerechtskosten' volgen. Daarin leren ze bewuster omgaan met de uitgaven van het gerecht. Dat heeft de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bekendgemaakt.

De minister zet hoog in op de gerechtskosten. Dat zijn de kosten voor onder andere tolken, gerechtspsychiaters en telecomoperatoren die gsm-gegevens van verdachten doorgeven.

Geens trok eerder al 146 miljoen euro uit om alle achterstallige kosten te betalen. Maar voor wat hoort wat, aldus de minister van Justitie in een persbericht: "De gerechtskosten moeten structureel meer onder controle komen. Maar dat lukt alleen maar als de rechtbanken en parketten bewuster omspringen met de gerechtskosten."

De leidinggevenden van rechtbanken, parketten en griffies moeten daarom "maximaal geïnformeerd en gesensibiliseerd worden". De verplichte opleiding 'gerechtskosten' past daarin. Binnen de twee jaar na hun aanstelling moeten alle leidinggevenden die opleiding volgen. (pl, blg)