Geens pakt straffeloosheid eindelijk aan

le lundi 09 novembre 2015 08:07 De Standaard

Vanaf 2016 zullen alle uitgesproken gevangenisstraffen moeten worden uitgevoerd. Ook die onder de vier maanden, die nu niet worden uitgevoerd. Dat moet recidiverende verkeersovertreders wakkerschudden.

Van onze redactrice Ann-Sofie Dekeyser

Brussel Verschillende politierechters uitten afgelopen weekend hun machteloosheid in deze krant(DS 7 november). Bij hardnekkige verkeersovertreders kunnen ze wel strenge straffen uitspreken, maar die worden nauwelijks uitgevoerd. Daar komt vanaf 2016 een einde aan, laat de woordvoerster van minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), in een reactie weten. Geens bereidt een nieuwe wet voor die hij de komende dagen in het parlement zal verdedigen en die volgend jaar al in werking moet treden. De wet moet eindelijk komaf maken met de gebrekkige strafuitvoering in ons land.

Veel plegers van misdrijven die nu een gevangenisstraf krijgen, zien nooit de binnenkant van een cel. Vooral bij verkeerszaken is de straffeloosheid problematisch. Het adagium van de nieuwe wet luidt: een uitspraak is een uitvoering. Geens maakt zich sterk dat hij zal kunnen waarmaken waar rechters al jaren om vragen: de uitvoering van álle gevangenisstraffen volgens de wet. Dat schreef hij al in zijn justitieplan. Hij zal voorstellen dat alle straffen minstens voor de helft toegepast worden, om zo een evenwicht te krijgen tussen wat de rechter oplegt en de praktijk die volgt. Dat betekent dat meer verkeersovertreders effectief naar de cel zullen moeten of hun celstraf zullen omgevormd zien naar thuisdetentie met spraakherkenning of een enkelband.

CD&V opperde eerder al om de straffen bij ernstige verkeersdelicten te verhogen. Politierechters noemden dat zinloos, omdat de al bestaande strafmaten niet toegepast worden. Die kritiek pareert Geens met de nieuwe wet. Voorts wil hij ook bekijken welke strafmaten verhoogd moeten worden. ‘Echte verkeerscriminelen en recidivisten moeten het aan den lijve ondervinden en voor een tijd uit de maatschappij genomen worden’, klinkt het bij de woordvoerster. Er wordt ook nagedacht over een zwaardere straf op korte termijn voor wie zonder rechtsgeldig rijbewijst rijdt.

Intussen rolt Justitie samen met de collega’s van de FOD Mobiliteit ‘Mercurius’ uit, een databank voor rijbewijzen. Het project bestaat al vier jaar, maar krijgt nu prioriteit. Op dit moment is het opvolgen van rijverboden een bijna onmogelijke opdracht. Agenten kunnen niet in real time tijdens wegcontroles checken of voor een bestuurder een lopend rijverbod geldt. Mercurius moet de pakkans verhogen bij het overtreden van het verval van recht tot sturen.

Voorts wil Geens ook verder inzetten op alternatieve straffen voor verkeersdelinquenten ‘voordat ze recidivisten worden’. Hij denkt daarbij aan leerstraffen en opleidingen.