​​Regering wil gerecht computers laten hacken

le mercredi 18 novembre 2015 09:52 Het Laatste Nieuws

Premier Charles Michel (MR) wil, net als na de inval in Verviers, snel op de proppen komen met een pakket wetswijzigingen die duidelijk moeten maken dat het zijn regering menens is met de strijd tegen terreur. De nieuwe aanslagen in Parijs, de link met Molenbeek en de internationale kritiek hebben de geesten rijp gemaakt om versneld delicate beslissingen te nemen, ook in dossiers waarover nog heel wat discussie bestond.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een viertal dossiers klaar om de wet op de bijzondere inlichtingen- en opsporingsmethoden uit te breiden. Naast de Staatsveiligheid zou ook de gerechtelijke politie mogen inbreken in computers van verdachten. Verder moeten meer politiediensten de bevoegdheid krijgen om te infiltreren in chatboxen. Landsgrenzen mogen daarbij geen belemmering meer zijn. Geens wil daarnaast investeren in een gegevensbank waarin de stemmen van terreurverdachten digitaal worden opgeslagen en via algoritmen makkelijk kunnen worden vergeleken, net als bij vingerafdrukken. Dat moet de identificatie en de uitwisseling van gegevens versnellen. Tot slot zouden de inlichtingendiensten vlotter groen licht moeten krijgen om verdachten die constant van telefoon veranderen af te luisteren.

Ook een plan om specifiek in Brussel de strijd tegen het jihadisme te verbeteren ligt op tafel, net als een piste om vlotter verblijfsvergunningen af te nemen. (DDW/IVDE)