Meer Europese samenwerking is de enige oplossing tegen terreur

le vendredi 20 novembre 2015 10:11 Metro

De efficiëntste manier om de terreurdreiging aan te pakken, is Europees meer gaan samenwerken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd bij het begin van de spoedvergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, precies een week na de aanslagen in Parijs. Een betere controle van de Europese buitengrenzen, de uitwisseling van passagiersgegevens, het opvoeren van de samenwerking tussen de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de strijd tegen de wapenhandel zijn de belangrijkste thema’s op tafel. Door de controle aan de Europese buitengrenzen te versterken, willen de ministers verhinderen dat Europese Syriëstrijders al te gemakkelijk de Schengenzone opnieuw kunnen betreden. EU-onderdanen zullen dus strenger worden gecontroleerd. “Dit zal minder comfort geven aan u en aan mij, maar een check van 3 seconden zal geen kwaad kunnen”, verklaarde Geens.

Hij hoopt dat er ook vooruitgang kan worden geboekt op het vlak van gegevensuitwisseling tussen de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten. “België pleit daar al langer voor”, aldus Geens. “Europa is de oplossing, zoals dat ook het geval was in de bankencrisis. Dáár moeten we naartoe, de vraag is alleen wanneer.”

Europees commissaris Dimitris Avramopoulos, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, wil de basis leggen voor een eengemaakte Europese inlichtingendienst, zo maakte hij bekend. Op 1 januari 2016 moet alvast het Europees centrum voor terrorismebestrijding van start kunnen gaan.