Geradicaliseerden krijgen id-kaart met vingerafdruk

le samedi 21 novembre 2015 13:21 Het Laatste Nieuws


Personen die volgens terreuragentschap OCAD een mogelijk gevaar vormen, krijgen een identiteitskaart met vingerafdrukken. Dat heeft de regering-Michel beslist. Veiligheidsdiensten stellen al enige tijd vast dat Syriëstrijders gebruikmaken van valse papieren of lookalikes om vrij rond te reizen. Aan het internationale paspoort zijn sinds vorig jaar vingerafdrukken gekoppeld, aan de nationale id-kaart niet. De regering zet nu de deur op een kier, te beginnen met de zowat 1.000 personen die op de OCAD-lijst staan. "Het gaat dan van mensen van wie vermoed wordt dat ze radicaliseren, tot teruggekeerde Syriëstrijders", zegt justitieminister Geens.

Uit een rondvraag blijkt dat N-VA stukken verder wilde gaan. De partij legde een voorstel op tafel om van alle 11 miljoen Belgen én vluchtelingen de vingerafdrukken in een databank te brengen. "Het begin van een echte veiligheidscultuur", klinkt het in de partij, die stootte op een njet van Open Vld. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein noemt het idee "totaal disproportioneel". (DDW)