Vleugels voor radicale gedetineerden openen eind dit jaar

le samedi 21 novembre 2015 07:42 Gazet van Antwerpen


Dat zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Tegen het einde van het jaar moet het plan uitgevoerd worden." Dat plan behelst de inrichting van twee afdelingen in de gevangenissen van Hasselt en Ittre waar radicale gedetineerden opgesloten zullen worden.

Minister Geens nam de maatregel om de radicalisering binnen de gevangenismuren een halt toe te roepen. Met die radicale gedetineerden bedoelt de minister lang niet iedereen die aangehouden of veroordeeld is in een terrorismeproces.
"Het gaat om gevangenen die niet van hun radicale gedachtegoed af geraken", aldus Lacoere. "Eerst zal het personeel in andere gevangenissen proberen om, samen met moslimconsulenten, de radicale ideeën uit het hoofd van de gedetineerden te praten. Pas wanneer dat niet lukt, zullen ze naar Hasselt (voor Vlaanderen) of Ittre (voor Wallonië) overgeplaatst worden."
Therapie
De speciale vleugel in de twee gevangenissen is dus niet enkel voorbehouden voor radicale gevangenen die in terrorismedossiers veroordeeld werden, ook wie in de gevangenis radicaliseert kan naar de twee speciale afdelingen verhuizen.
Geens' woordvoerster Lacoere benadrukt dat ook in de speciale afdeling veel aandacht gaat naar therapie. "Wie na verloop van tijd het radicale gedachtegoed achterwege laat, kan opnieuw naar een gewone afdeling verhuizen."
In tegenstelling tot wat her en der werd beweerd, komt de Hasseltse afdeling niet in de vrouwenvleugel. "De afdeling voor radicale gedetineerden komt op een aparte locatie", aldus Sieghild Lacoere.