Het normale leven moet terug worden opgenomen in Brussel

le mardi 24 novembre 2015 10:39 De Ochtend

Is Brussel klaar om morgen zijn gewone leven terug op te nemen? Dat is de vraag die vaak gesteld wordt. Want ook al gaan scholen en metro morgen terug open, het dreigingsniveau staat nog steeds op 4.

"Niveau 4 is erg uitzonderlijk. De genomen maatregelen moeten dan ook voor veiligheid zorgen. En die capaciteiten waren gisteren en vandaag nog niet voor handen, maar morgen wel", zegt Minister van Jusititie Koen Geens.

De regering heeft dus de tijd genomen om alles goed voor te bereiden, en kunnen zo morgen van wal steken. Maar hoe lang is dat allemaal vol te houden?

Begin volgend jaar kan er volgens Geens effectief van start worden gegaan met een intensief deradicaliseringsprogramma in de gevangenissen: "De aparte vleugels in Hasselt en Ittre zijn gebruiksklaar. Momenteel worden de directies en islamconsulenten nog gevormd."

Die deradicalisering gebeurt vooral door persoonlijke benadering, zegt Geens. "Je moet diepgaande gesprekken hebben. Dat is voer voor specialisten, en we hebben daarom beroep gedaan op Nederlanse en Engelse expertise om mensen klaar te stomen."

Beluist het fragment »