Er komt een diplomavereiste voor imams in moskeeën in België

le mercredi 25 novembre 2015 07:46 HLN-online


Er komt een diplomavereiste voor imams die actief zijn in erkende moskeeën in België. De vereiste zou meteen ook een voorwaarde worden voor nieuw te erkennen moskeeën in ons land. Dat zijn minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Noureddine Smaili, de voorzitter van de moslimexecutieve, overeengekomen.


Geens nodigde Smaili gisteren uit voor een onderhoud op zijn kabinet over "de moeilijke periode die de moslimgemeenschap nu doormaakt", zo verduidelijkt men op zijn kabinet.

"Het was een constructief gesprek met als voornaamste resultaat dat de heer Smaili, in naam van het executief van de moslims van België, akkoord gaat om imams werkzaam in erkende moskeeën in België een diplomavereiste op te leggen. Dit zou dan tevens een voorwaarde moeten worden voor nieuw te erkennen moskeeën", aldus de minister.

Degelijke Belgische opleidingen
De precieze inhoud van de opleiding is nog voer voor verder overleg. Bedoeling is om te werken in de richting van een maatschappelijke en theologische opleiding aan een Belgische hogeschool of universiteit. "De moslimgemeenschap heeft er alles bij te winnen dat zijn imams degelijk zijn opgeleid in België", aldus Smaili.

Geens toont zich tevreden met het positief signaal van de moslimexecutieve. "We moeten richting een Europese islam evolueren. Ik kijk ernaar uit om hierover met de voltallige executieve te overleggen en dit verder uit te werken met mijn collega-ministers Hilde Crevits en Jean-Claude Marcourt."