Geen enkelband meer voor "Syriëstrijders

le mercredi 25 novembre 2015 20:02 De Redactie online
In de toekomst zouden teruggekeerde en veroordeelde Syriëstrijders niet langer beroep kunnen doen op het gunstige regime van de enkelband, maar naar de cel moeten. Dat staat in een nieuwe richtlijn van minister van Justitie Koen Geens.

Minister Geens (CD&V) reageert zo op een incident met een uit Syrië teruggekeerde man in Vilvoorde. Die had een enkelband gekregen ter controle, maar had zonder toestemming zijn woning verlaten. Daarop was het alarm afgegaan. De politie kon de man oppakken en hij zit nu in de gevangenis.

Het incident had wel tot zware kritiek geleid van Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde. Die had geëist dat Geens de gunstmaatregel van de enkelband zou afschaffen voor Syriëgangers.

Wie in de toekomst veroordeeld wordt, zal dus geen enkelband meer krijgen, maar naar de cel moeten. De maatregel zou niet gelden voor wie al veroordeeld is. Die zouden de enkelband wel kunnen verliezen als ze zich niet houden aan de voorwaarden.

Sinds het recente terreuralarm en de aanslagen in Parijs leeft de roep om mensen die naar Syrië zijn geweest om zich aan te sluiten bij terreurgroepen of andere schimmige bewegingen, harder aan te pakken bij hun terugkeer.