Beveiliging versoepeld, "ernstige dreiging"

le vendredi 27 novembre 2015 07:12 Nieuwsblad

Hoewel de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam niet is gevat en zijn netwerk niet ontmanteld werd, is het dreigingsniveau in Brussel gisteren onverwachts afgezwakt naar niveau 3. De metro rijdt vandaag weer in de hoofdstad en ook de kerstmarkt, die traditioneel veel bezoekers lokt, zal vandaag de deuren openen. In de rest van het land blijft het dreigingsniveau op 3.

In gerechtelijke kringen is te horen dat de dreiging nochtans even groot blijft als voordien. Het onderzoek naar een mogelijke terreuraanslag heeft de laatste dagen weinig vooruitgang geboekt, ondanks de huiszoekingen die gisteren plaatsvonden. En toch besliste het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) dus om het terreuralarm af te zwakken.

De regering zegt dat het terugschroeven een onafhankelijke beslissing is van het OCAD. "De dreiging is er nog, maar ze is niet meer urgent", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Justitieminister Koen Geens (CD&V) benadrukte dat het belangrijk is dat het economische leven kan doorgaan. Verschillende organisatoren lieten dan ook snel weten de draad weer op te pikken. In de AB en Vorst Nationaal vinden vanaf maandag weer concerten plaats, verschillende musea gaan vandaag weer open.