Kind moet vrijuit kunnen spreken bij scheiding

le vendredi 04 décembre 2015 07:47 Metro

Een kind dat ouder dan 12 jaar is, krijgt bij een scheiding een weinig toegankelijke oproepingsbrief om verhoord te worden door een rechter van een familierechtbank. Een kind dat jonger dan 12 is, moet zelf het initiatief nemen als het zijn zegje wil doen. Nadien wordt het gesprek bij het dossier gevoegd. Op die manier kunnen de ouders het ook lezen, terwijl het net de bedoeling is een vertrouwelijk gesprek te voeren. Op die manier wordt een kind mogelijk afgeremd bij zijn getuigenis. Minister Geens wil dat de inhoud van dat gevoelige gesprek vertrouwelijk blijft. Hij gaat daarmee in op vraag van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. De minister deed zijn visie uit de doeken bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de commissie Justitie van de Kamer.

Angst

«Ik vind het belangrijk dat wanneer de ouders kiezen om te scheiden, ze het belang van het kind vooropstellen en dat een kind niet bij ellenlange juridische procedures betrokken wordt. Een kind moet zonder angst te hebben voor de reactie van de ouders kunnen spreken met de rechter», zegt Geens aan het Nieuwsblad. Daarnaast moet ook de oproepingsbrief toegankelijker worden en wil hij de hele procedure ingekort zien. Een werkgroep zal zich nu over zijn voorstellen buigen.

Vanobbergen vraagt ook om meer vorming voor rechters. «Het is cruciaal dat de kloof tussen Justitie en het kind zo klein mogelijk wordt gemaakt. Zo'n kind verhoren is absoluut niet makkelijk», klinkt het.