Magistraten moeten niet vrezen voor abonnementen

le mercredi 23 décembre 2015 18:26 BELGA

De magistratuur moet niet vrezen dat ze tijdelijk zonder juridische databanken zou vallen doordat de huidige contracten eind dit jaar worden opgezegd. Er is voorzien in een overgangsregeling tot midden 2016, wanneer de hoven en rechtbanken zelf contracten zullen kunnen afsluiten, verzekert minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Vanaf midden 2016 zullen de hoven en rechtbanken zelf kunnen kiezen op welke juridische databanken ze zich nog abonneren. Een reeks magistraten trok recent echter aan de alarmbel, omdat een overgangsperiode dreigde waarin de magistraten niet aan die 'rechtsdocumentatie' zouden kunnen. Het gaat onder meer om de abonnementen op Jura, Strada en Jurisquare, die op 31 december al worden stopgezet door de FOD Justitie. Nochtans zijn de databanken cruciaal voor magistraten die extra informatie willen over een bepaalde rechtskwestie, eerdere vonnissen willen consulteren of juridische literatuur willen inkijken. De toegang en de dienstverlening blijven volledig gegarandeerd en er wordt voorzien in een overgangsregeling, verzekert het kabinet-Geens nu. De federale ministerraad heeft woensdag beslist om met Jura, Jurisquare en Stradalex een overeenkomst af te sluiten om de eerste helft van 2016 te overbruggen. De hervorming moet een belangrijke besparing realiseren, verduidelijkt Geens nog. Er wordt immers vermeden dat abonnementen lopen die niet of nauwelijks gebruikt worden. Bovendien sluit het zelf kunnen kiezen in functie van de behoeften beter aan bij de evolutie richting autonoom beheer, besluit de minister. (BIN, POL, KNS, RBR, nl)