​Paul Van Tigchelt volgt André Vandoren op bij OCAD

le mercredi 23 décembre 2015 17:28 VRT - online

Paul Van Tigchelt (42) is de opvolger van André Vandoren (65) als topman van het OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging dat in ons land alle inlichtingen coördineert en analyseert. Zijn naam circuleerde al een tijd, maar nu is hij officieel aangeduid door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister Van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij begint op 1 januari aan zijn nieuwe job.

Van Tigchelt is nu substituut-procureur-generaal in Antwerpen. Hij begon zijn carrière in 1998 als parketjurist en werd drie jaar later gerechtelijk stagiair.

In 2003 werd hij adjunct-kabinetschef en woordvoerder van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD). Tijdens die periode was hij als adjunct-directeur op de beleidscel nauw betrokken bij de oprichting van het OCAD.

In 2008 keerde Van Tigchelt terug naar het Antwerpse parket waar hij gespecialiseerd was in drugsdossiers. Hij was verantwoordelijk voor de bestrijding van de internationale en grootschalige drugshandel.

Beste score van experts

Daarnaast bekleedde Van Tigchelt ook jarenlang de functie van parketwoordvoerder. Vorig jaar legde hij de eed af als substituut-procureur-generaal, nadat hij door de hoge raad voor justitie was voorgedragen voor die functie. Hij verhuisde daarmee van het parket in het Vlinderpaleis naar het parket-generaal aan de Waalsekaai in Antwerpen.

Vandoren stond sinds 2008 aan het hoofd van OCAD. Zijn mandaat liep tot eind 2016, maar hij besloot vroeger te vertrekken "om persoonlijke redenen". Vandoren keert nog een jaar terug naar het parket-generaal van Brussel vooraleer hij met pensioen gaat.

De topman of -vrouw van het OCAD moet een magistraat zijn. Vier experts die aangesteld waren door Geens en Jambon besloten dat Van Tigchelt "op strategisch, analytisch, managerieel en communicatief vlak" het best scoorde, verduidelijkte minister Geens nog in de marge van een persconferentie.