Moslimexecutieve krijgt extra geld voor 'professionele communicatie'

le samedi 26 décembre 2015 10:40 De Tijd


Het Executief van de Moslims van België (EMB) telt 17 vertegenwoordigers uit de moslimgemeenschap. De Moslimexecutieve bestaat al sinds 1999, maar wie even naar haar oubollige website surft, begrijpt dat er nog een lange weg te gaan is. Het contrast is groot met de glossy internetmagazines en flashy filmpjes die aanhangers van Islamitische Staat (IS) en andere extremistische organisaties op het web zetten. Het budget van 274.000 euro dat de Moslimexecutieve dit jaar kreeg, ging naar werkingskosten, lonen van medewerkers, de huur van kantoren en de boekhouding. Voor 'telefoonkosten en communicatie' bleef slechts 10.000 euro over.

Maar minister van Justitie Koen Geens trekt nu 120.000 euro uit om de Moslimexecutieve een professionele communicatiepolitiek te laten voeren, vooral via een volwaardige website. Dat is nodig want de Moslimexecutieve is veel te weinig gekend bij de moslimgemeenschap en al zeker niet in de gevangenissen waar criminelen snel kunnen radicaliseren. Met dit eenmalige budget van 120.000 euro kan de executieve communicatie- en IT-experts inhuren om een eigen communicatiebeleid te ontwikkelen en actief te worden op het internet en op sociale media als Facebook en Twitter.

De minister investeert ook nog 96.000 euro om de imams en de islamconsulenten in de gevangenissen extra op te leiden zodat ze weerstand kunnen bieden aan het radicale discours. Want hun theologische kennis volstaat niet om de haatpredikers te counteren.

De Moslimexecutieve kende al een woelig verleden. In 2012 kreeg het orgaan nog politiespeurders over de vloer. Het was toen al niet de eerste keer dat er huiszoekingen plaatsvonden. In 2007 was er al een eerste gerechtelijk onderzoek naar geknoei met de boekhouding en facturen. Vandaag hekelen kritici nog altijd de interne discussies, het grote verloop van medewerkers, de vriendjespolitiek en de taalproblemenen bij de executieve.

Minister Geens steekt die problemen niet weg. 'Het klopt dat de Moslimexecutieve haar interne strubbelingen heeft gekend en nog steeds kent', stelt de minister. 'Ze beter laten functioneren is al lang een prioriteit. Er hebben in die context al meerdere vergaderingen en overlegmomenten plaatsgevonden met de voorzitter en de leden van de executieve, ook met andere vertegenwoordigers van de Belgische moslimgemeenschap. De jongste weken kwamen alle leden ook al drie keer samen. Volgend jaar worden die intensieve vergaderingen voortgezet. De executieve heeft een belangrijke rol te spelen in de vele dossiers die de Belgische moslimgemeenschap aanbelangen, zoals de erkenning van moskeeën, de opleiding van imams en het ontwikkelen van een tegendiscours in de strijd tegen het radicalisme.'

LARS BOVE