Iedereen die zwartwerkt, kan sanctie krijgen

le mercredi 13 janvier 2016 10:51 De Tijd


Voortaan kan iedereen die zwartwerk verricht, een sanctie krijgen. Nu is dat enkel als de zwartwerker een uitkering krijgt. Door een aanpassing aan het Sociaal Strafwetboek kunnen binnenkort alle werknemers en zelfstandigen die betrapt worden, een boete krijgen.

Samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD, foto) gisteren in de Kamer de aanpassingen aan het Sociaal Strafwetboek voor.

Vandaag bestaan er, behalve voor de werkgever, alleen sancties voor zwartwerkers met een werkloosheids- of ziekte-uitkering, een leefloon, enzovoort. Als zij betrapt worden, kunnen ze hun uitkering verliezen of moeten ze onterecht ontvangen uitkeringen terugbetalen. Voortaan kan iedereen die wetens en willens niet-aangegeven arbeid verricht, een administratieve geldboete krijgen. Eind 2009 werd het principe al ingevoerd, maar het werd nooit effectief van kracht.

'Het is logisch dat niet alleen werkgevers, maar ook alle werknemers en zelfstandigen die betrapt worden op zwartwerk een boete kunnen krijgen', licht Tommelein toe. 'Iedereen gelijk voor de wet. Groot of klein, sociale fraude kan niet door de beugel. Een 'beetje zwart' is niet oké.'

WIM VAN DE VELDEN